Ensinnäkin: tämä ei ole muotiblogi. Toiseksi: tämä ei ole muotibloggaus. Tämä on paluu menneisyyteen. Mietin, miten oma vaatetustyylini on muuttunut vuosien saatossa. Olen elänyt sekä 80- 90 ja 2000- luvuilla, jokseenkin ensimmäisellä vuosikymmenellä minulla ei ole muistikuvaa siitä, että olisin vaikuttanut omaan pukeutumiseeni. Vanhat valokuvat tuolta ajalta kuitenkin todistavat, että villapöksyt, sateenkaarihousut ja Bambi collegepusero ovat olleet tuon ajan trenditamineet.

Ala-asteella -96 alkaen kova sana olivat edelleen collegepuserot ja kukkakuvioiset legginshousut. Farkut suostuin vetämään jalkaani vasta ala-asteen viimeisellä luokalla ja silloinkin siksi, koska kaikilla muillakin oli sellaiset. Ala-asteella kova juttu oli mikäs muu kuin Spice Girls. Bändin kannattajana meikäläinen kinusi itselleen Maxi Makasiinista lippiksen ja T-paidan. Tärkein oli kuitenkin sydämen muotoinen kaulakoru, jossa oli bändin kuva. Mutta ennen kaikkea: paksupohjaiset kengät. Ikävöin noita kenkiä edelleen: niissä oli viiden sentin paksupohja ja ne näyttivät vaaleanruskeita maihareilta. Oli ihanaa olla yli 160 senttinen. Sääli, että jalka kasvoi kolme numeroa liian suureksi ja äiti laittoi kengät kirpputorille. Kiva, kiitos.

Muita ala-asteen aikaisia suosikkeja olivat pitkät farkkuhameet sekä laukut. Niin, laukut. Minulla on kaapit täynnä laukkuja, joita en ole käyttänyt moneen vuoteen mutta jotka tuli hommattua ala-asteen aikana. Lisäksi yksi kova juttu olivat housuhameet: housut, joihin oli ommeltu yhteen pieni hame. Missähän nekin ovat nyt?

Yläasteen villitykseen kuuluivat muoviset, alligaattorin nahkaa jäljittelevät takit. Minulla oli sellainen ällöttävän pinkki "possutakki". Sekin on, onneksi, kadonnut jonnekin. Repun roikuttaminen takapuolen yllä oli myös uusi juttu. Repun tuli olla myös beige tai valkea ja se piti olla tuhrattu tussilla täyteen tekstejä. Nykyään en sitä enää käytä, hävettäisi suunnattomasti.

Farkut tiukkenivat mitä enemmän yläastetta kului. Seiskalla syystyyliin kuului pelkkä pitkähihainen pusero, tennarit sekä lapaset. Nykyään ajatuskin paleltaa. Paidoissa piti olla paljon printtitekstiä, kuvaa tai tekstiä. Mutta tärkein oli merkki: Only, Stocker, Miss Sixty ... Halpavaateliikkeet olivat totaalisen out ja joka sellaisia käytti, oli totaalisen out. Jos vaatteesi eivät olleet muodin (lue: massan) mukaisia, ei ollut sosiaalisen statuksesikaan korkealla. (omani oli aina pakkasenpuolella eikä olisi auttanut, vaikka olisin ollut kiireestä kantapäähän Onlyä).