contesthalloween100-001.jpg

Kun odotin parsaystäävääni hänen AMK:nsa hiekkakenttäparkkipaikalla, mietin, mitä voisin listata. Jostain mieleni sotkuisista ja sairaista nurkista mieleeni nousivat talot ja rakennukset. Sellaiset talot ja rakennukset, joihin törmää melko varmasti lähes joka kylässä, lähiössä, kaupungissa tai kunnassa. Sellaisia, joista kaikilla on jonkinlainen muistikuva. Ei mennyt kauaa, kun mieleeni nousivat ehdottomasti kolme ruminta rakennusta. Aloitetaan listan kauneimmasta.

Sijalla 3 ...
HetiMitenValmisKaikillaSamanlainenVuoden2008Pakettitalo (rekalla paikalle vartissa)
Miksi joku haluaa asua talossa, jollaisessa asuu niin moni muukin? Talossa, joka voi tulla vastaan missä vain ja josta puuttuu se oman talon syvin sisältö: omanäköinen talo. Erityisesti minua etoisi asua alueella, jossa tällaisia taloja olisi kuudessa rivissä seitsemän samanlaista, joissa mahdollinen eroavaisuus ulkoisesti olisi vain väritys. Näen sieluni silmin tällaisen alueen: pihat olisivat rakennustöiden jäljiltä ilman nurkkia ja joka nurkassa pyörisi rakennustöiden jäljiltä laudan ja lankun pätkää, nauloja ja muuta roskaa.
(älkää suinkaan sekoittako näitä pakettitaloja ihanan sympaattisiin rintamamiestaloihin: minusta ne ovat ihanan idylisiä ja nostalogisia, eteenkin jos niitä on vierekkäin monta samanlaista.)

Sitten sijalla 2 ...
HiirenharmaatElementtiKerrostalot
Mikä voisikaan olla enemmän lähiömäista, kuin vieriviereen rakennetut, harmaaseinäiset kerrostalot? Pihoissa tönöttää pari autoa, tusina pyöriä, lahoamispisteessä olevat keinut, penkit ja pöytä, jotka ovat uudelleenmaalatut niin pulunpaskasta kuin räästä sekä ruosteinen liukumäki, jota on käytetty viimeksi silloin, kun se pihaan saapui joskus 70-luvulla. Porraskäytävässä on se oma ominaistuoksunsa eikä pihassa näy koskaan talon asukkaita, vaikka nimitauluun katsoessa jokainen asunto on asutettu.

Tähän väliin tulee sitten torvisoitto, sillä sijalla 1 ...
Pallohallit
Niin, nuo kuvottavat valkoiset, ilmeisesti pallonmuotoiset rakennukset, jotka tönöttävät näkyvällä paikalla jossain kaupungin kupeessa. Mitä niissä edes tehdään? Pelataan pallopelejä ja järjestetään vene, metsästys, auto sekä maatalousnäyttelyitä?